KULTer.hu - Szemrevaló XVI. – Új Német filmek
31577
event-template-default,single,single-event,postid-31577,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szemrevaló XVI. – Új Német filmek

2011. Sze. 23. - 18:30

1073 Budapest


Örökmozgó, Erzsébet körút 39.


Szemrevaló Filmfesztivál
2011. szeptember 22-től ismét a legfrissebb, legizgalmasabb és legszórakoztatóbb német filmeket kínálja a Goethe Intézet filmfesztiválja, a SZEMREVALÓ. A német kulturális intézet idei válogatásában Berlinnek, Bruno Ganznak és a fogyatékkal élő fiataloknak jut meghatározó szerep.
A fesztivál nyitófilmje az Almanya. Isten hozott Németországban (szept. 22., Művész mozi). Yasemin Samdereli vígjátékának központi figurája az immáron nagyapa korú Hüseyin Yilmaz, aki az egymillióegyedik török vendégmunkásként érkezett az NSZK-ba a hatvanas években.
Bruno Ganz 70. születésnapját két filmmel is köszönti a 16 éve indult fesztivál: A kandúrban egy minden hájjal megkent svájci politikust, Wim Wenders kultikus Berlin felett az égjében egy emberi sorsa vágyó és váltó angyalt alakít a nagy színész.
Az idei tizenöt SZEMREVALÓ-filmben felbukkannak szeretetre méltó furcsa fiatalok, gyurmából készült és valódi nyulak, nagy és még nagyobb német írók, s három fivér a filmtörténet hőskorából. Továbbá törökök, kínaiak és németek, zenészek, utcai táncosok és nyomozók, s persze újra és újra: Berlin, Berlin, Berlin!
A fesztivál vendégei:

  • Demet Gül színésznő, az Almanya. Isten hozott Németországban egyik főszereplője,
  • Baran Bo Odar, a Néma csönd rendezője,
  • Pepe Danquart, a Joschka és Fischer képviselő úr rendezője
  • előreláthatóan Wolfgang Panzer, A kandúr rendezője.

A jegyek a Goethe Intézet ajándékaként 2011-ben valamennyi vetítésre 100 forintos szimbolikus áron kaphatók. Helyszínek, mint mindig, a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum.