KULTer.hu - Színházi filmklub: A rendezők százada
30509
event-template-default,single,single-event,postid-30509,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Színházi filmklub: A rendezők százada

2011. feb. 21. - 16:00

Debrecen


HORVÁTH ÁRPÁD STÚDIÓSZÍNHÁZ, Kossuth utca 10.


Színházi filmklub

A Sztanyiszlavszkij százada című film második részének vetítésével folytatódik a 20. század meghatározó színházi műhelyeit bemutató filmsorozat. A találkozókon a vetítések utáni beszélgetésre szeretettel várja az érdeklődőket Király Nina színháztörténész. A belépés ingyenes.

„Vannak kérdések, amelyek értelmetlenek. „Jelent-e valamit Sztanyiszlavszkij az új színház számára?” Nem tudom. Vannak új dolgok, amelyek olyanok, akár a divat. És vannak új dolgok, melyek ősiek, mint az élet forrása. Miért kérdezed, jelent-e Sztanyiszlavszkij valamit az új színház számára? Próbálj magad válaszolni Sztanyiszlavszkijnak, s válaszod akkor nem tudatlanságon fog alapulni, hanem a dolgok gyakorlati ismeretén. Nyisd meg magad mint létezést, s kiderül, vajon alkotó ember vagy-e vagy sem. Ha igen – valamiképpen túlhaladsz rajta; ha nem – hűséges vagy hozzá, ám meddő maradsz.

[…] Sztanyiszlavszkij iránt nagy, mély és sokoldalú tiszteletet érzek. Tiszteletem két pilléren nyugszik. Az egyik: állandó törekvése az önreformra, előző munkakorszakainak szüntelen megkérdőjelezése. És ez nem abbeli igyekezetéből eredt, hogy korszerű maradhasson. Valójában az igazság keresésének következetes útja volt ez. Útja során megkérdőjelezte saját újításait is. És ha útkeresése a fizikai cselekvés módszerénél abbamaradt, ez nem azért történt, mert abban megtalálta a szakma legnagyobb igazságát, hanem azért, mert a halál félbeszakította a további kutatást. A másik dolog, amiért nagyon tisztelem Sztanyiszlavszkijt, megfeszített gondolkodása a gyakorlat és a konkrétum szintjén. Hogyan érintsük meg azt, amit nem lehet megérinteni? A titkos, titokzatos folyamatokhoz valóságos utakat akart találni. Nem eszközöket – azok ellen harcolt, „közhelyeknek” tartotta őket -, hanem utakat.”

(Jerzy Grotowski: Válasz Sztanyiszlavszkijnak, ford.: Király Nina)