KULTer.hu - Szorítóban a kulturális folyóiratok (vitasorozat)
60071
event-template-default,single,single-event,postid-60071,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szorítóban a kulturális folyóiratok (vitasorozat)

2015. Már. 25. - 18:00

1062 Budapest


Magyar Írószövetség, Bajza u. 18.


kulturring_szoro_jo3

A KultúrRing sorozatban olyan kulturális és közéleti témákat tárgyalnak, amelyek a társadalom szélesebb rétegét is foglalkoztatják. Az Írószövetség történelmi hagyományaihoz híven igyekeznek a ma sokszor méltatlan vitáknak kulturált és mértéktartó keretet nyújtani. Céljuk az egymástól eltérő vélemények és nézetek ütköztetése és egyeztetése az értelmes párbeszéd kialakítása érdekében.

A március 25-i, Szorítóban a kulturális folyóiratok című est főbb kérdései: Mi a jövője a folyóiratoknak? Mi a szerepük a magyar kultúrában, tudományban? Kinek kellene finanszírozni őket? Olvasnak folyóiratokat az emberek? Hozzáférnek az olvasók? Kell-e megújulás? Hogyan? Megoldást jelenthet-e a lapoknak az online megjelenés?

A folyóiratok intézményrendszerének gyengülése több súlyos következménnyel fog járni, ami károsan hat majd a szellemi műhelyek tehetséggondozására, az új gondolatok megfogalmazására és terjesztésére, a kisebb közösségek művelődésére. Önmagában is lehangoló és csalódottságra ad okot, hogy idén több pénz jut a kultúrára, de annak egyik alappillérére mégis sokkal kevesebb. Sokat javít a helyzeten, hogy Balog Zoltán, az emberi erősforrások minisztere és az NKA elnöke, valamint Doncsev András, az NKA alelnöke március 9-én tartott sajtótájékoztatója szerint plusz 450 millió forintot rendelnek hozzá az NKA szakkollégiumaihoz, így a folyóiratok is további 70 milliós támogatásra számíthatnak.

A KultúRing vitapartnerei: Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Hoppál Péter, karnagy, egyházzenész, kultúráért felelős államtitkár (EMMI), Kollár Árpád költő, a FISZ elnöke és az NKA Folyóirat-kiadási Kollégiumának elnöke, Mészáros Sándor, író, irodalomtörténész, a Kalligram főszerkesztője, Oláh János, költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője.
Az est moderátora: Pápay György, kultúrpolitikai szakértő.