KULTer.hu - Tajvani Dokumentumfilm Napok
104377
event-template-default,single,single-event,postid-104377,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tajvani Dokumentumfilm Napok

2018. okt. 25. - 18:00

Budapest


Toldi mozi, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.


Tajvan!
Egy sziget, amelyet az arra hajózó portugálok először “Szép szigetnek”, Ilha Formosa-nak neveztek el. Egy sziget, amelyet körülölel a gyakran háborgó óceán. Egy sziget, amelynek múltját és jelenét erős és idegen hatalmak érdekei veszik körül.

Különlegesen látványos képek a „Szép sziget” humanizált és természeti tájairól, körkép az itt élőkről, beházasodott vietnámi nők tajvani kálváriája, múltidéző archív filmfelvételeken táborozó boldog gyerekek egy fotós kameráján keresztül, beteg apa és lánya közös utolsó pillanatainak fájóan szép intimitása, nosztalgia a soha vissza nem hozható gyerekkor után, egy fiatalember belső utazása Párizsból Ázsián át az óceánig, és egy személyes történet az „isteneket birtokló” Sikawasay sámánnőkről. Érzékeny pillanatkép a múltat magában hordozó jelen idejű polaroidon…

Az IDŐ – mit jelent a valós idejű pillanatot megélni az emlékek keserédes érzéseivel, büszkének lenni a múlt kitörölhetetlen képeinek boldog terhével, ha visszautazunk a múltba, vajon megváltoztathatjuk-e a jelenünket? Milyen árat fizetünk a boldogságkeresésünkért, a múlt tévedésiért? Univerzális kérdéseket feszegetnek a távoli, ismeretlen szigetről mesélő filmek.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány negyedik alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 8 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ, amelyre neves szakértőket hívunk.

A filmek:

DENG NAN-GUANG 8 MM-ES FILMJEI (1935-1941, 56′)
DENG Nan-guang a ’30-as évek úttörő tajvani fotográfusa volt, és az első, aki a hétköznapi ember nézőpontjából vette filmre Tajvan mindennapjait.

A HEGY (2015, 60′)
Tajvan évszázadok óta különböző gyarmatosító hatalmak befolyása alatt van. A filmben egy truku törzsbeli öregember életén keresztül látjuk az őslakos újjászületési mozgalom történetét.

FORMOSA (2014, 78′)
A film 10 csodálatos táj és 100 hagyományos mesterség felvonultatásával Tajvan különleges szépségét mutatja be.

KESERÉDES ÉLET 2. (2008, 75′)
Mióta a rendezőnő megtanulta kezelni a kamerát, állandóan az optika üvegén keresztül tekintett súlyosan beteg apjára. Veszteség vagy győzelem, remény vagy bánat – megbonthatatlan kapcsolatuk az utolsó pillanatokig támogatta őket, és kíséri őket tovább.

RETÚR (2017, 19′)
A költői filmben két utazás zajlik két különböző időben. Az egyik vonaton, két kontinensen át vezető visszaút, amely idő és emlékezés. A másik egy régi családi kép nyomán, vissza a háború éveibe.

AZ EMLÉKEZÉS SZÍNEI (2017, 24′)
A kísérleti dokumentumfilmben a rendezőnő a valóság és az emlékezet képei közt keresi önmaga és családja viszonyait.

HÁZASSÁG/TÖRÉS (2012, 68′)
A vietnámi származású NGUYEN Kim Hong azért költözött Tajvanra, hogy házastársát kövesse és megtalálja a boldogságot. Válása után a nyelvi és kulturális korlátok ellenére egyedül folytatta kislánya nevelését, sőt, elkezdte dokumentálni négy másik, hasonló sorsú tajvani nő életét.

A SORS ÖSVÉNYE (2017, 71′)
A film a tajvani Hualien megyében élő amis törzs néhány tagjáról szól. Ők a Sikawasay-ok, azaz „akik isteneket birtokolnak”. Küldetésük, hogy az istenekkel kapcsolatot tartva gyakorolják a hagyományos rítusokat és szolgálják törzsüket.

A Facebook-esemény itt érhető el.

Az előadások ingyenesek. Az előadásokra a pénztárban ingyenes jegyeket kell váltani.

Térkép nem érhető el

KULTprogramok

<< 2019. ápr. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum