KULTer.hu - Talpra magyar!
71798
event-template-default,single,single-event,postid-71798,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Talpra magyar!

2016. Már. 15. - 14:00

Debrecen


DMK Belvárosi Közösségi Ház, Kossuth u. 1.


talpramagyar

2013 emlékezetes, télbe fordult március 15-éje óta rendezi meg családi táncházát a Debreceni Művelődési Központ és a Motolla Egyesület a DMK Belvárosi Közösségi Házában nemzeti ünnepünk napján. E jeles hagyományt folytatva ismét együtt ünnepelnek a debreceni táncos közösségekkel, népzenész barátaikkal. Az ünnep szelleméhez híven ezúttal is a verbunk lesz a központi tánc és folytatják a barátkozást a reformkor legnépszerűbb társastáncával, akörmagyarral is. Délután 14 órától kézműves foglalkozások várják a családokat, érdeklődőket. Vendégeik lesznek a Szatyor Debrecen Egyesület termelői is. A táncok közötti szünetekben Juhász Erika és Bárdosi Ildikó ’48-as dalokat tanít.

Az estét egy különleges zenei csemegével zárják. Kevesen tudják Arany Jánosról, Petőfi nagyszerű költőtársáról és barátjáról, hogy nagy népzenekutatóink előfutáraként lejegyzett 148 dallamot, melyet csak 1952-ben publikáltak „Arany János népdalgyűjteménye” címmel. E kiadványt keltette életre Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László CD-je, az Arany János daloskönyve. A CD-bemutató koncert a „tamburás öregúr” kevéssé ismert oldalát mutatja majd meg.

A rendezvényt az idén március 15-én, kedden, az ünnep napján tartják, remélve, hogy méltóképpen emlékezhetnek történelmünk eme felemelő pillanatára.