KULTer.hu - Térey Könyvünnep//Debreceni Ünnepi Könyvhét
125090
event-template-default,single,single-event,postid-125090,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Térey Könyvünnep//Debreceni Ünnepi Könyvhét

2020. Sze. 12. - 10:00

Debrecen


Térey Könyvünnep, több helyszínen


„S partra buktam végül Debrecenben”

A Térey Könyvünnep elé

„Szeptember 14-én lenne ötven éves a Debrecenben született, itt felnőtté váló és szülővárosához mindig hű nagy költő, Térey János. A kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak. Olvasói, az irodalom ínyencei tudják, hogy milyen megragadó erejűvé, milyen intenzitásúvá formálta a műveit. S mindezt lenyűgöző műveltséggel és rendkívüli nyelvi fantáziával tette. Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is. A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a „maradandóságot” az értékek megújító megőrzéseként fogta fel. A nem sejtett vég előtti hónapokat egy nagyszabású emlékirat, a Boldogh-ház, Kétmalom utca című család- és várostörténeti opusz megírásával töltötte. Alászállt a múltak kútjába, hogy felhozza egy cívis nemzetség és vele egy titkát váltig őrző város ellentmondásos történetét. A levéltárak és a lelkek mélyére ereszkedett, hogy a gyarapodás és romlás, a céltudatosság és úttévesztés, az építés és rombolás, a szenvedély és a szenvedés, a szeretet és az ártás különös, egyedi és mégis közös mintázatát megmutassa nekünk. E posztumusz memoár önelemző elszántsága, okossága és mívessége, katartikus megvilágító ereje is bizonyítéka annak, hogy Térey János váratlan és korai halála felbecsülhetetlen vesztesége szellemi közösségünknek.

Vigaszunk csak az lehet, hogy olvassuk műveit és megőrizzük emlékét. Ennek jegyében, a költő születésének 50. évfordulója tiszteletére, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a Térey Könyvünnepet. Bemutatjuk az emlékiratát, sétát szervezünk verseinek helyszíneit, nyomait keresve, ellátogatunk egykori iskolájába, a Tóth Árpád Gimnáziumba és költeményei megszólalnak majd színházi esteken is. A Dósa nádor téren könyvvásár lesz: ismét találkozhatnak egymással írók, olvasók, kiadók és kereskedők. Várunk minden kedves érdeklődőt az idei könyvhetet pótló és egyszersmind egy új irodalmi ünnepet megalapító rendezvényünkön!”

(Szirák Péter)

Térey János, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotója 2020. szeptember 14-én ünnepelné ötvenedik születésnapját. Tragikusan fiatalon bekövetkezett halála miatt ez a nap a rá való emlékezésé. Emlékiratának debreceni bemutatójával, szülőházánál emléktáblaavatással, valamint verses esttel hívják fel a figyelmet roppant életművére, különleges alkotói pályájának jelentőségére.

Az emlékezéshez egy többnapos városi rendezvénysorozat is kapcsolódik: az Ünnepi Könyvhét hagyományait ezúttal a Dósa nádor téren eleveníti fel a város, egy újabb helyszínnel gazdagítva a könyvhét debreceni történetét. A kortárs irodalom, a könyvkiadás ünnepén ezúttal is írók és olvasók találkozásán, a könyves kultúra népszerűsítésén lesz a hangsúly: a díszvendég ezúttal a névadó Térey János lesz.

Rendezvényeinken az aktuális járványügyi előírásokat maximálisan betartják és betartatják, és erre kérik a vendégeket is.

A Facebook-esemény itt érhető el.