KULTer.hu - Testet (k)öltés– ImPulzus 8.
29937
event-template-default,single,single-event,postid-29937,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Testet (k)öltés– ImPulzus 8.

2010. okt. 8. - 18:00

Budapest


Trafó Kávéház, IX. Liliom u. 41.


Kávé  és kritika a Trafó Kávézóban!

Testet (k)öltés– ImPulzus 8.

Borbély Szilárd: A Testhez

2010. október 07. (szerda) 18:00

Helyszín: Trafó Kávézó (Bp. IX. Liliom u. 41.)

A belépés ingyenes.

Folytatódik az ImPulzus! A József Attila Kör kritikai sorozatának nyolcadik, a második évadot nyitó estjén a résztvevő négy fiatal kritikus – Horváth Györgyi, Lapis József, Szegő János és Turi Tímea – az elmúlt hónapok egyik legfontosabb verseskönyvéről, Borbély Szilárd A Testhez című kötetéről beszélget. Hogyan lehet esztétikai érvénnyel közelíteni a testhez? Hogyan lehet kritikailag beszélni A Testhez című könyvről? Mit jelent Borbély poétikájában az óda és a legenda műfaja? Milyen helyet foglal el az új könyv Borbély életművében?

Kritikák a könyvről:

http://www.es.hu/index.php?view=doc;26063

http://www.magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=21872

Havonta egyszer, az ingyenes ImPulzus esten minden néző a vendégünk egy csésze kávéra, némi édesre-sósra és persze irodalmi eszmecserére.

Az esemény támogatói / The event is supported by: NKA, MASZRE

In the eighth edition of the series of open debates by JAK, four young critics –Györgyi Horváth, József Lapis,  János Szegő and Tímea Turi – are discussing the new verse book entitled A Testhez by Szilárd Borbély. Borbély born in 1964 and he is one of the most intresting and talented mid-generation poets.

A József Attila Kör (JAK) a fiatal kortárs magyar irodalom több mint húsz éve működő szervezete, melynek elsődleges célja a pályakezdő irodalmárok indulásának segítése, a legújabb kortárs magyar irodalom kutatása, eredményeinek bemutatása és eljuttatása a közönséghez felolvasó- és vitaestek, konferenciák és rendhagyó középiskolai irodalomórák szervezésével, valamint a JAK-füzetek és a Világirodalmi Sorozat kiadásával. A JAK emellett számos hazai és nemzetközi programsorozat, ösztöndíjprogram és fesztivál aktív résztvevője, a fiatal irodalmárok egyik legfontosabb hazai érdekképviseleti szerve.

A következő alkalommal 2010. november 9-én a kiváló színikritikus Tompa Andrea első regénye A hóhér háza lesz a kritikai beszélgetés témája!

Horváth Györgyi (1974) Irodalomtörténész, kritikus, szakfordító.

Rendszeresen publikál külföldi és hazai irodalmi lapokban, társszerkesztője egy angol és egy magyar nyelvű kortárs magyar irodalmi antológiának (Hide and Seek, 2004 és Kortárs irodalmi olvasókönyv, 2005). Két önálló kötete jelent meg (A hiányzó B, 2005 és Nőidő, 2007). Jelenleg a Balassi Intézet és az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének oktatója, az MTA ösztöndíjasa.

Lapis József (1981) Irodalomtörténész, költő, szerkesztő.

2006-ban magyar-angol szakon végzett Debrecenben, ugyanitt végezte PhD-tanulmányait is. A DE-BTK tanársegédje. A Zempléni Múzsa és a Debreceni Disputa szerkesztője. Verseit, novelláit közölte a Spanyolnátha, a Parnasszus, az Új Holnap, a Zempléni Múzsa, a Légyott, az Alföld, az Irodalmi Jelen. A debreceni LÉK irodalmi kör és a József Attila Kör elnökségi tagja.

Szegő János (1982) szerkesztő, kritikus.

A PPKE BTK esztétika-magyar szakán végzett. A Litera.hu  irodalmi portál szerkesztője. Írásai rendszeresen jelennek meg az Alföld, a Beszélő, az Élet és irodalom, a Holmi, a Litera.hu, a Magyar Narancs, a Műút, a Revizor Online valódi és virtuális hasábjain. Kritikaeszménye az előnyszabály, kedvenc játékeleme a les. A József Attila Kör elnökségi tagja.

Turi Tímea (1984) író, kritikus.

Az SZTE-BTK PhD-hallgatója, témája a tárcairodalom, újságírás és irodalom kapcsolata. Írásai többek között a Tiszatájban, a Literán, a Műútban jelennek meg.