KULTer.hu - Tiszaeszlári Solymosi Eszter – Egy per története Krúdy Gyula regénye nyomán (premier)
31665
event-template-default,single,single-event,postid-31665,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tiszaeszlári Solymosi Eszter – Egy per története Krúdy Gyula regénye nyomán (premier)

2011. okt. 10. - 20:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


Tiszaeszlári Solymosi Eszter
Eszter, a falusi keresztény kamaszlány 1882. április 1-én elindult a szatócsboltba festékért és nyoma veszett. Hogy, hogy nem, elterjedt a faluban és környékén, hogy a kislányt az eszlári zsidók gyilkolták meg, hogy a húsvéti pászkához vérét vegyék…
A tömeg agya elborul, a hatóságok riadót fújnak, a hír futótűzként terjed, és az eset hatása elér a távoli 21. századig. A vád szerint a zsidó közösség feláldozta Esztert Pészah ünnepére. A per történelmet írt: egyszerre igazolta az antiszemitizmus létezését mint strukturális problémát, illetve a vádlottak felmentése a józanész diadalát. Solymosi Eszter történetének ma is léteznek olyan értelmezései, melyek ijesztő aktualitást nyújtanak a darabnak. A legendát, miszerint a zsidók rituális áldozatot mutatnak be gyerekeken, továbbra is élve tartják antiszemita csoportok, akik ma is megemlékeznek Eszter halálának évfordulójáról..
Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása a mechanizmust vizsgálja – azt a folyamatot, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió, önostorozás lidérces, filmszerű képek sorozataként, hangulatvilágításban.