KULTer.hu - Tomasz Man Budapestre látogat
48516
event-template-default,single,single-event,postid-48516,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tomasz Man Budapestre látogat

2014. jan. 13. - 19:00

1027 Budapest


Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Jurányi u. 1-3.


111
Tomasz Man Budapestre látogat!

A kortárs lengyel dráma egyik legismertebb alakja, Tomasz Man drámaíró, színházi rendező január 13-án Budapestre látogat, a Jurányi Inkubátorházba, ahol a kaposvári Csiky Gergely Színház a szerző 111 című drámáját játssza. Az előadás után Bérczes László beszélget Tomasz Mannal, Pászt Patrícia fordítóval és az előadás alkotóival a 111-ről, a kortárs lengyel és magyar drámáról, színházról.

Tomasz Man lengyel filológia és rendező szakon végzett. Drámái gyakran kerülnek bemutatásra a legfontosabb lengyel színpadokon. Legismertebb műve, ­a 111 − amelyet a varsói Nemzeti Színház is műsorára tűzött − Tadeusz Słobodzianek Dráma Laboratóriumában készült.

Miért? Miért? Miért? Ezt kérdezzük értetlenül nap mint nap, amikor iskolai, otthoni erőszakról hallunk. Amikor látszólag minden rendben van tanár és diák, szülő és gyermek között. És mégis megtörténik a baj. Mint ebben a történetben, amiben a Fiú születésétől feltételezett haláláig követjük sorsát, egyúttal a család sorsát is. Miért van az, hogy a Fiú nem akar emberek között élni, tizennégy évesen lelő egy szarvast, tüzet rak szülei ágya alá, pisztolyt lop és közben egyre inkább Istenhez fohászkodik, majd előveszi a pisztolyt, és… Miért? Miért? Miért?

Rendező: Tóth Géza.

Játsszák: Csapó Virág, Fándly Csaba, Grisnik Petra, Kőrösi András.