KULTer.hu - Török Kávéházi Estek
31496
event-template-default,single,single-event,postid-31496,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Török Kávéházi Estek

2011. Sze. 7. - 19:00

Budapest


Kossuth Klub, Múzeum krt. 7.


Horváth Viktor - Török tükör
A Török Kávéházi Estek programsorozat 2010 novemberében a Török Iránytű Európába Egyesület, majd a www.turkinfo.hu török kulturális hírportál támogatásával jött létre. Az estek célja, hogy minél változatosabb témákat kiválasztva, azokhoz meghívott szakértőket biztosítva ismertesse meg az érdeklődőkkel Törökország ezernyi arcát. Az esemény fontos jellemzője annak informális hangulata — a szakértők az adott téma negyedórányi felvezetése után átadják a mikrofont a közönségnek; az esteket így a résztvevők kérdései irányítják, ezzel biztosítva a kötetlen hangvételt, a személyes hangulatot és a jókedvet. A Török Kávéházi Estek hamar kedveltté váltak a török, illetve török-magyar témákat kedvelők körében, és sorra 40-60 fős látogatottsággal bírt a szervezők nagy örömére, hiszen az estek teljes mértékben hivatalos támogatás nélkül jöttek létre, közösségi összefogással.

  • Horváth Viktor: Török tükör

A Török tükör időutazásra hívja az olvasót a 16. századba, a félelmetes Szulejmán szultán frissen meghódított tartományába – Magyarországra.
Egy féktelen török kamasz szemével látjuk két nagy birodalom bizonytalan határvidékét, naptárak, adórendszerek, nyelvek, írások, szentírások, pénzek és hagyományok színes vásárát; találkozunk királyokkal, császárokkal, hatalmas szultánokkal, magyar főurakkal, oszmán bégekkel, kereskedőkkel, polgárokkal, falusi bírókkal, sőt néha még angyalokkal és dzsinnekkel, furcsa repülő szerkezetekkel is.
Látjuk, ahogy Pécs városát meghódítja az Ezeregyéj mesevilága, az utcákon feltűnnek a tevék, a kertekben a kajszi és a füge, az erdőkben a rablók, felépül az első dzsámi és török fürdő.
Ez a regény azoknak szól, akik elvágyódnak, akik szerelmet és harcot, hűséget és árulást, kalandot és utazást akarnak, veszedelmet és menekülést, könnyeket és mézet. Akik meg akarják tudni, milyen volt a világ ötszáz éve, és akik szeretik, hogy akkor az élet nem volt sem szebb, sem rosszabb – más volt.