KULTer.hu - Túlszárnyalás – Kiállításmegnyitó
53701
event-template-default,single,single-event,postid-53701,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Túlszárnyalás – Kiállításmegnyitó

2014. Júl. 8. - 18:00

1092 Budapest


2B Galéria, Ráday u. 47.


Túlszárnyalás

A II. világháború folyamán Bátki Györgyöt háromszor hívták be, háromszor kényszerítették munkaszolgálatra: 1940 júliusa és decembere között Magyarországon, 1942 májusától 1943 szeptemberéig Ukrajnában, végül 1944 májusától a novemberi felszabadulásig a kárpátaljai Beregszászon.

A megmaradt, zsebnoteszbe írt és rajzolt napló 1942. május 13. és szeptember 24. között keletkezett, tehát megörökíti a 107/2 Különleges Munkásszázad első négy hónapját Ukrajnában. Amikor a notesz megtelt, egy jóindulatú honvéd hazajuttatta Bátki Margithoz Miskolcra. Folytatását egy későbbi motozás alkalmával az egyik őrmester elkobozta.

Bátki György 30 éves, amikor behívják és öt hónapja házas. Felesége, Margit állapotos, és a gyereket decemberre várják. A napló tulajdonképpen a feleségnek írt hosszabb lélegzetű levél. Érthető tehát, ha a szöveg és rajzok egy „öncenzúrázott” képet adnak a munkaszolgálatról, így a legkeményebb események, fájdalmak és szenvedések feljegyzése helyett a mindennapi élet pozitívabb, optimizmussal teli epizódjait dokumentálja.

A szereplők elmentek, a napló megmaradt, és tovább tanúskodik. Ahogy Bátki György később írta, a napló közzétételével „szerény emléket akart állítani a sok elpusztult barátnak és sorstársnak”. Miként a kiállítás katalógusában megjelenő négy későbbi visszaemlékezése és a szerző fényes életútja is tanúsítja, a holokausztnak nevezett gyilkos gyűlölet korszakát túlszárnyalja az emlékezet és a türelmes szeretet.