KULTer.hu - TÜRKÍZ – Kóstoló a türk népek kortárs filmjeiből
124970
event-template-default,single,single-event,postid-124970,ajax_updown_fade,page_not_loaded

TÜRKÍZ – Kóstoló a türk népek kortárs filmjeiből

2020. Sze. 9. - 18:00

Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


Hegyek, kopár fennsíkok és sivatagok; végtelen sztyeppék, erdőségek és őserejű folyók; hőség és fagy. Megélhetésükért küzdő, pásztorkodó törzsek és XXI. századi, nyüzsgő városok; korszerű technika és tudomány. Ez Eurázsia, és benne a türk népek óriási régiója: Törökországtól észak-keleti irányban, a Kaukázust érintve Közép-Ázsián és Szibérián át csaknem a Csendes-óceánig.

Ősi hitek, iszlám és felvilágosodás. Egykor hatalmas, mára szétesett birodalmak és nemzetállammá szerveződő etnikumok; évezredes hagyományok, európai hatás, orosz-szovjet évtizedek. Miben rejlik a térség jelene és jövője, gazdagsága és biztonsága? A Nyugathoz vagy Kelethez való közeledésben? Az iszlám küldetésben? A tradíciók őrzésében? Ismerős kérdések más kultúrában élő hősökkel, de ismerős konfliktusokkal és drámákkal.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház TÜRKíz vetítéssorozata – amely a Debrecenben szeptember 20-22-én megrendezésre kerülő türk filmnapokhoz kapcsolódik – a függetlenné vált közép-ázsiai türk országok (Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán) és oroszországi türk régiók (Tatarsztán, Jakutföld) kiemelkedő kortárs filmjeivel kínál utazást ebbe a térségbe. Mert habár a szovjet korszakban Tolomus Okejev, Eljör Ismuhamedov, Ali Hamrajev, Hodzsakuli Narliev filmjei közelebb hozták a magyar nézőkhöz Csingiz Ajtmatov, Gabdulla Tukaj, Ibrahim Abaj Kunanbajev világát, azóta a régió filmkultúrája kikerült látókörükből. Pedig a posztszovjet korszakban is születtek izgalmas alkotások. A megújuló kazah filmre például már az 1990-es évek elején felfigyelt a filmvilág, fesztiváldíjakkal is értékelve például Jermek Turszunov munkáit. Kirgíziában a válságos évek után, a megnövekedett állami támogatás hatására ismét tekintélyt vívott ki magának a filmgyártás. Népszerű, látványos történelmi produkciók mellett tehetséges fiatalok tárják fel a mai élet izgalmas aspektusait. Üzbegisztánban nehézkesebb a fejlődés, de a független filmkészítés továbbra is felvillant érdekes alkotásokat: a tavaly bemutatott Forró kenyér pedig már újabb jelentős sikerként értékelhető. Az utóbbi évek legérdekesebb jelensége az oroszországi türk régiók saját nemzeti filmgyártásának fellendülése. A Tatarsztánban készült munkák ma már nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket, amit a 2018-as A mulla is bizonyít. Az igazi szenzációt azonban a jakut film berobbanása jelentette. A független filmes keretek között, elképesztően alacsony költségvetésből készült művek művészi értékű híradások egy távoli, zárt világ életéről. Jakut filmek pedig már több nyugati nemzetközi fesztiválon is a nézők elé kerültek, a Cármadár fődíjat kapott Moszkvában.

A program kurátora Forgács Iván filmtörténész. A vetítéssorozat partnere a Türk Országok Filmeseinek Egyesülete (Türk Dünyası Sinemacılar Birliği).

2020. szeptember 9., szerda 18.00
A mulla (Mulla)
Oroszország/Tatársztán, 2018, r: Amir Galiaszkarov  121 perc
Tatár nyelven, magyar felirattal
A bűnös életéből kitörni vágyó Aszfandijar váratlan ajánlatot kap egy jóakarójától: Mulla lehetne egy faluban.

2020 szeptember 11., péntek 18:00
Forró kenyér
(Issiq Non)
Üzbegisztán, 2018, r: Umid Hamdamov, 87 perc
Üzbég nyelven, magyar és angol felirattal
Zulfija anyja váratlanul egy másik városba megy dolgozni. Kamaszlányát falun élő anyjára és sógornőjére bízza. Zulfiának sok keserűséget okoz az új környezet, lázong a nők szerepét behatároló hagyományok ellen. (Kinosok Fesztivál, 2019: Fődíj)

2020. szeptember 15., kedd 18:00
A Mankurt (Mankurt) című film helyett műsorváltozás miatt
Édesanyám sebhelye
Törökország, 2016, r: Ozan Aciktan, 120′
Török nyelven, magyar felirattal
Salih, a bosnyák lány 18 évesen kikerül az árvaházból és szülei után kezd nyomozni. Kiderül, hogy apja egy szerb katona volt, aki annak idején megerőszakolta édesanyját.
A Mankurt-jegyek változatlanul érvényesek vagy visszaválthatók a jegyvisszavaltas@urania-nf.hu e-mail címen.

Részletes információ az Uránia honlapján érhető el.