KULTer.hu - Uecker – Képpé formált anyag
35889
event-template-default,single,single-event,postid-35889,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Uecker – Képpé formált anyag

2012. dec. 14. - 10:00

1146 Budapest


Szépművészeti Múzeum, Dózsa György út 41.Günther Uecker a II. világháborút követő nemzetközi kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakja, aki szögképeivel, valamint a legendás ZERO csoporthoz való tartozása okán már fiatalon ismertté vált. Művészetének középpontjában kezdetektől fogva a világ legsúlyosabb kérdései állnak: a háborús élmények és tapasztalatok feldolgozása, az ember ember által történő fenyegetettségének problematikája, a gyökereink felkutatása, a nyelvi kifejezés nehézségei, az ember életében a hit, a rituálé és az ima szerepének vizsgálata, a fogyasztói társadalmaknak és a természet ember által történő pusztításának a problémái, a katasztrófák következményeivel való szembenézés kérdése, a mulandóság és a nyomhagyás dilemmái, valamint a ciklikusság és az idő lineáris haladása közötti ellentmondás kibékíthetetlensége. Kevés művész van, akinek munkássága a kezdetektől napjainkig olyan következetesen reflektál változó korunkra, mint Günther Uecker.

Művészi életútján minden korszakában éberen figyelte az őt körülvevő világot, ám nem elégedett meg a néző szerepével: a szemlélődéssel szemben felállította az aktív cselekvés modelljét és munkássága során folyamatosan új és aktuális művészeti pozíciókat követett.

A Szépművészeti Múzeumban most megrendezett kiállítás a düsseldorfi művész munkásságának elmúlt ötven évére tekint vissza. A retrospektív tárlat – egyetlen összefüggő environmentként – jól szemlélteti az alkotó művészi kifejezésformáinak sokféleségét és a tartalmak sokrétűségét.

  • Nyitva: 2013. március 10-ig.