KULTer.hu - ÚJ NÉZŐ – KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI PROJEKT
30288
event-template-default,single,single-event,postid-30288,ajax_updown_fade,page_not_loaded

ÚJ NÉZŐ – KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI PROJEKT

2011. jan. 28. - 16:00

1146 Budapest


Menü Pont galéria (A Műcsarnok alagsorában) és Műcsarnok előadóterem, Dózsa György u. 37.


Tóth Ridovics Máté fotója

A Káva Kulturális Műhely vezetésével megvalósult Új Néző című színházi projekt az első olyan kísérlet Magyarországon, amely a színház eszközeit használva hozott létre nyilvános teret lokális társadalmi konfliktusok, kiemelten a „cigány-magyar” különbségtétel feldolgozására. A színházi program 2-2 hétig tartott az egyes falvakban. Középpontjában a közönség részvételén alapuló színházi akciók álltak, amelyek esti témáit minden esetben a helyi viszonyok adták. A felnőtteknek szóló részvételi színházi performanszokat a gyerekeknek tartott kézműves és drámás foglalkozások és a helyi fiatalokkal közösen megvalósított filmes és fotós projektek egészítették ki.

Az Új Néző közösségi színházi program 10 hónapos előkészítő munka után, 2010 augusztusában valósult meg két Borsod megyei faluban, Ároktőn és Szomolyán. A projektben öt szervezet dolgozott együtt: a konzorciumot vezető Káva Kulturális Műhely, a Krétakör, az Anblokk Kultúra- ás Társadalomtudományi Egyesület, a Retextil Alapitvány és a Metaforum Film.

  • ÚJ NÉZŐ – Fotókiállítás Tóth Ridovics Máté fotóiból. Menü Pont galéria. Megnyitó: 2011. január 25, kedd, 17 óra

A Műcsarnok projektgalériájában megnyíló kiállításon Tóth Ridovics Máté (Krétakör) 2010 augusztusában a színházi projekt során készített fotói láthatók

  • ÚJ NÉZŐ – konferencia. Műcsarnok előadóterem . 2011. január 28., péntek, 16 óra

A kiállítás időtartama alatt rendezett konferencián levetítésre kerül az Ásó, Kapa, Nagyharang munkacímet viselő dokumentumfilm, melyet előadások és beszélgetések követnek.

A konferencia részletes programja ITT olvasható.