KULTer.hu - Változékony univerzum – Horváth László Xavér kiállítása
74456
event-template-default,single,single-event,postid-74456,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Változékony univerzum – Horváth László Xavér kiállítása

2016. ápr. 23. - 17:00

Budapest


Artézi Galéria, Kunigunda útja 18.


painting

Horváth László Xavér öt évtizedes pályája során mindvégig a művészi szabadságot, a folyamatos megújulást, a világ kihívásaira adható legautentikusabb válaszokat kereste. Az Artézi Galériában a 70-es évektől az elmúlt évtized alkotásaiig látható – korántsem teljes – válogatással a művész összegezni kíván.

Geometriától a hiperrealizmusig – lényegre törő cím az Artézi Galériában látható kiállításnak, amely Horváth László Xavér rendkívül változatos életművének legfontosabb periódusait mutatja meg. A megnyitón Wehner Tibor művészettörténész hangsúlyozta, hogy a kollekció a művészi szabadság letéteményese: azt reprezentálja, hogy egy probléma felvetése és megoldása után a modern kori művésznek mindig tovább kell lépnie, a változatos anyagok és technikák, gyakori stílusváltások, újabb és újabb műformák révén korábban nem létező kihívásokat kell keresnie.

Horváth László Xavér maximálisan megfelel ennek az új művészképnek. Az 1970-es években készült geometrikus, grafikai jellegű kocka-kompozíciók helyett a nyolcvanas években már organikus maradványrétegekből és festett elemekből álló, fragmentált kompozíciókat készített a valóság határainak feszegetésére. Az ezredfordulót követően olaj-vászon és akvarell-papír kompozíciókkal kísérletezett, amelyeken a tájélmény-közvetítés és az elvont tartalom együtt jelent meg. A 2010-es években végül eljutott a hiperrealista stílusban interpretált természetábrázoláshoz, bár ekkor is mértani pontossággal adagolta a hangsúlyokat.

Betegsége miatt az alkotó sajnos nem tudott részt venni az Artézi Galériában látható kiállítás megnyitóján. Fia azonban elmondta, hogy Horváth László Xavér az utolsó részletig megtervezte a tárlatot, hogy méltóképpen mutathassa be életművét a művészete iránt érdeklődőknek. A megnyitó résztvevői egy csoportkép elkészítésével biztosították támogatásukról az idén 72 éves festőt, akinek kiállítása május 18-ig látogatható.