KULTer.hu - Y-generáció – Wolfgang Herrndorf: Csikk
49355
event-template-default,single,single-event,postid-49355,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Y-generáció – Wolfgang Herrndorf: Csikk

2014. feb. 19. - 17:00

1053 Budapest


PIM, Károlyi Mihály u. 16.


CsikkJanuártól májusig 5 alkalommal várják a végzős gimnazistákat és egyetemistákat a Petőfi Irodalmi múzeumban az Y-generáció programján. Az estek legfontosabb célja, hogy az irodalmat kedvelő és a kortárs alkotásokkal ismerkedő diákokat és tanárokat beszélgetésre, vitára késztessék, a legfrissebb magyar és világirodalmi alkotások kapcsán. Az Y-generáció februári estjének témája a Csikk.

A regényről: 2010 Berlin. Maik Klingenberg, a tizennégy éves kamasz éli az ilyen korú srácok unalmas mindennapjait. Egy berlini gimnázium tanulója, családi élete megszokottan zűrös: anyja alkoholista, a csőd előtt álló ingatlanos apja szeretőt tart, Maik reménytelenül szerelmes Tatjana nevű szerb származású osztálytársnőjébe. Maik két hétre egyedül marad a város szélén álló nagy házban, ekkor jelenik meg a ház előtt egy lopott autóval Csikk becenevű osztálytársa, akivel elindulnak a nagy utazásra, Csikk rokonaihoz, Havasalföldre.

A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában, mint Salinger egykori sikerkönyvében. Kallódó fiatalok a szellemesen és ötletesen bonyolított cselekményben, könnyű kézzel, de nem felületesen megírva.

Wolfgang Herrndorf eredetileg nem akart író lenni: saját bevallása szerint egy „nagyon kispolgári” családból származott, az irodalom nem nagyon tartozott a mindennapjaihoz. Művészeti stúdiumokat folytatott, és először illusztrátorként helyezkedett el. Első regénye, a 2002-es In Plüschgewittern még kevés figyelmet kapott. Számára az igazi áttörést a Csikk hozta el, amely 2010-ben jelent meg és óriási sikert aratott: egyedül Németországban több mint egymillió példány kelt el belőle. A könyvet 24 nyelvre fordították le.

Az est első felében öt irodalmár (tanár, kritikus, költő) elemzi a műveket, majd szóhoz jut a közönség is: a szervezők véleményeket és ellenvéleményeket várnak, kritikára és beszélgetésre invitálják a hallgatókat.

A beszélgetés résztvevői: Csobánka Zsuzsa (költő, író, tanár), Fenyő D. György (tanár), Mészáros Márton (egyetemi tanár, kritikus), Simon Márton (költő, slammer) és Visy Beatrix (kritikus).