KULTer.hu - Az iskolai bürokráciáról szól az év kisfilmje
125488
post-template-default,single,single-post,postid-125488,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az iskolai bürokráciáról szól az év kisfilmje

A 8. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és külföldi alkotásokat szeptember 10. és 16. között mutatták be. A fesztivál díjait a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes átadón jelentették be a zárónapon. A cannes-i programba beválogatott Agapé két elismerést is kapott.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek Kölcsey Levente alkotását, a Szünetet ítélték. A rövidfilm a narratíva és stilisztikai megközelítés tökéletes összhangjával nyűgözte le a zsűrit: „Nézőként szembesülünk a fájdalmas valósággal, hogy hogyan nyomja el az emberi oldalt a bürokrácia és adminisztráció az oktatási rendszerben.”

A legjobb magyar animáció díját Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása kapta, amely a zsűri méltatása szerint

„Lebilincselő, költői és érzelmes részletekben gazdag film, amely a féltékenység egyszerű témáját a nőiesség és közösségvállalás vizuális ünnepévé emeli”.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt elismerést Beleznai Márk Agapé című filmje kapta két idegen vonzalmának meggyőző bemutatásáért, a pontos és naturalisztikus forgatókönyvért és a remek színészvezetésért. A díjjal mindhárom film esetében 300.000 forint pénzjutalom jár.

Idén először kiosztották a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját

a legjobb magyar kisjátékfilmnek a Studio Spájz felajánlásából. A zsűri (Csoma Sándor, Csuja László, Lichter Péter, Sólyom András, Szász Attila rendezők) Az ezredes a vörös nőért sír című rövidfilmet, Nagy V. Gergő alkotását választották nyertesnek. Elismerő oklevelet kapott Ászity Boglárka Alvások című animációja, amely „finom érzékenységgel nyitott ajtót a rendező legbensőbb világára”. A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották.

A legjobb színésznő Széll Viktória (Minden este, mikor leviszed a szemetet) lett. Kenéz Ágostont pedig az Agapé című filmben nyújtott alakításáért díjazták.

A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Slava Doytcheva filmrendező, Wouter Jansen, a Square Eyes nemzetközi forgalmazó tulajdonosa és Lisa Ogdie, a Sundance filmfesztivál rövidfilmes programigazgatója voltak. A nemzetközi szekció zsűrijét Marcin Luczaj, a New Europe Film Sales forgalmazó cég munkatársa, Pálos Gergely operatőr és Petrányi Viktória producer alkotta.

A legjobb nemzetközi rövidfilm Vytautas Katkus Community Gardens című filmje lett Litvániából.

A díjjal 1000 eurós jutalom jár. A zsűri méltatása szerint Katkus „bátor és szokatlan elbeszélésmódjáért és az élet egyszerű pillanatait megmutató különleges megközelítésért” érdemelte ki. Elismerő oklevelet kapott a vietnami Pham Thien An Stay Awake, Be Ready című alkotása.

A Friss Húsról ezúttal sem maradtak el a szakmai programok. A hatodik magyar pitchfórumot a Toldi moziban tartották. A Friss Hús Pitchfórum fődíját Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmterve kapta. A zsűri így indokolta döntését: „magától értetődő módon él az abszurd, nevettetően groteszk fogalmazásmóddal”.

A szív kertje filmterve „nem utolsósorban egy rendkívül eredeti ötvözete a pszichológiának, a lelki terápiának és a zoológiának.”

A fórumra több mint 80 pályázat érkezett be, a kiválasztott filmek alkotói a szakmai zsűri előtt mutatták be a fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit.

Borítókép: Community Gardens, fotók: Friss Hús

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum